Na podeželju smo prenovili hišo v treh etažah, kjer stanujejo stari starši in družina z osnovnošolskimi otroki. Obstoječe so stari starši živeli v pritličju, v mansardi preostala družina, polpodkletena etaža pa je bila namenjena sekundarnim prostorom. Skupno so sprejeli odločitev, da pozicije nekoliko prerazporedijo, tako da vsaka generacija dobi svoje nadstropje. Stranka je želela elegantnost in prefinjenost, kreativnost pa so prepustili nam. V polpodkletenih prostorih sta svoje novo zavetje dobila stara starša, v pritličju smo družini z otroki oblikovali osrednji bivalni prostor, prav tako pa sta starša mlade družine tu dobila svojo spalnico in kopalnico. Otrokoma smo namenili mansardni del hiše, kjer sta bili ohranjeni obstoječa kopalnica in dnevna soba, prenovili pa smo otroški sobi, hodnik in sobo za druženje. Pri oblikovanju smo se poslužili igre kontrastov – črna, les, kamen in belina, v prenovo pa so bile vključene še nežne tapete, ki interierju dajejo strukturo. Posebno smo se posvetili tudi razsvetljavi. V osrednjem bivalnem prostoru smo s spuščenim stropom in LED razsvetljavo, ki se s sekundarno steno nadaljuje v vertikalo, ustvarili navidezno ločnico med kuhinjskim delom in dnevno sobo. Steber, katerega smo zaradi nosilnosti morali ohraniti, je bil oblečen z vitrinami na eni strani, na drugi pa je bil uporabljen kot element za televizijo. Obstoječa kuhinja je bila majhna in precej utesnjena, zato ji je bilo v novem tlorisu namenjenega več prostora. Podrli smo steno, namestili nosilno preklado in zaprli okno, da je nastala prostorna kuhinja z jedilnico, z veliko shranjevalnimi površinami, vitrinami, velikim vgradnim hladilnikom, zamrzovalno omaro ter polotokom s podpultno napo in grilom. Spremenjena postavitev prostorov nam je omogočila tudi novo shrambo, ki je dostopna direktno iz kuhinje. Stene v osrednjem bivalnem prostoru so bile oplemenitene z bordurami, klimo pa smo skrili z dekorativnimi letvicami. Hodnik je bil od osrednjega prostora ločen s steklenimi drsnimi vrati s črnim okvirjem. Adaptacija stopnišča in hodnika je v prostor prinesla prijeten in eleganten pridih, ki med seboj povezuje vsa nadstropja. Stopnišče smo opremili s keramiko, hodnik pa je dobil novo preobleko v lesu in tapetah. Vlogo ograje stopnišča so prevzeli perforirani zlati paneli z ročaji, opremljeni z LED osvetlitvijo. Pohištveno so bile v hodnik umeščene shranjevalne omare, zaokroženo oblazinjeno sedišče in dekorativna niša. Za steno z ogledalom, ki še poveča prostor, smo s plosko vgradnimi vrati skrili dnevni wc za goste. Tu je svoje mesto našla prelepa tapeta z zlatimi detajli, katere vzorec se preslika še na ročaju omarice nad wc školjko. Poskrbeli smo za ravnotežje med izbranimi materiali in teksturami, da zlate površine ne otežujejo prostora, temveč mu dodajo elegantno piko na i. Obstoječo spalnico smo razdelili na dva dela in ustvarili manjšo delovno sobo, iz katere steklena drsna vrata vodijo v glavno spalnico za starše. Iz delovne sobe je bil narejen tudi preboj v sosednji prostor, kamor smo umestili garderobno sobo, s prehodom v zasebno kopalnico za dva. Novi prostori so bili zastavljeni na način, da lahko iz kopalnice prineseš sveže perilo, ga v garderobni sobi zlikaš in pospraviš, ob tem pa lahko gledaš še tv, ki se nahaja na steni v delovnem kotičku. Pri opremljanju spalne enote za starše smo stremeli k svežini, nežnosti in lahkotnosti v prepletu z eleganco. Prostor, ki je bil prej namenjen domači telovadnici, smo prelevili v garderobo, skozi katero je omogočen dostop v elegantno in udobno kopalnico. Obstoječi prehod iz hodnika smo zaprli, novega pa umestili v spalni del, kjer so bila uporabljena skrita drsna vrata. Prav tako so bile spremenjene tudi lokacije oken. Kopalnico smo razdelili na tri segmente, kjer se nahajajo glavni prostor z dvema umivalnikoma in wc školjko, ločen prostor s stropnim tušem ter utiliti z drsnim sistemom zapiranja. Poslužili smo se spuščenega stropa, kamor smo umestili prezračevanje, v oblikovanje pa je bila vključena tudi stropna tapeta, kjer se ponovi zlat vzorec iz sanitarij za goste. Pri dizajnu kopalnice smo se poigravali tudi s krivinami kovinskih držal za brisače, ki prostoru dodajo mehkost, s črnino pa kanček kontrasta.

Mansarda je postala pravo mladinsko kraljestvo, saj se je spalnica staršev preselila v pritličje, otroški sobi pa smo povečali. Stena med staro fantovsko in dekliško sobo je bila porušena, da je deklica dobila svoje novo in udobno zavetje, fantovska soba pa je zasedla mesto sobe staršev. Vodilo pri preoblikovanju mansarde je bilo ustvariti dve enakovredni otroški sobi, ki bosta primerni tako za obdobje odraščanja otrok kot tudi za najstniška leta. Sobo za deklico Zojo smo tako opremili z vsemi potrebnimi segmenti, kot so postelja, garderobne omare in pisalna miza, za piko na i pa je bil dodan še lepotilni kotiček. Med posteljo in lepotilno mizico je nastala predelna stena, ki je hkrati tudi dekorativni element, prostor pa smo popestrili še s tapeto in svetlobnim napisom. Novo fantovsko sobo smo opremili v kombinaciji svetlega lesa ter črne, bele in modre barve, da bo primerna za daljše časovno obdobje. Deček Oto je pravi mali športnik, zato je njegova soba dobila posebno mesto za medalje, košarkarsko mrežo in stenska stojala za žoge. Prav tako kot v dekliški sobi, smo se tudi tu poigrali z uporabo tapete in svetlobnega napisa z imenom. V mansardi sta bila, poleg otroških sob, prenovljena še hodnik in nov osrednji prostor za druženje. Iz obstoječega kuhinjskega dela je bil ustvarjen večfunkcionalni prostor, ki je po novem namenjen čajni kuhinji (v kateri smo uporabili segment obstoječih elementov), domačemu fitnesu in sobi za druženje s prijatelji. Prostor smo popestrili s črno-belo tapeto, katera je poudarjena z LED osvetlitvijo. Pri prenovi hodnika smo se odločili za kombinacijo črno-bele in svetlega parketa, piko na i pa smo dodali s črnimi stenskimi oznakami.

PODKLETENA ETAŽA ZA STARE STARŠE

Del polpodkletenih prostorov smo opremili za stara starša, preostali prostori pa so ostali namenjeni skupnim potrebam za vzdrževanje hiše. Na željo stranke smo prenovo teh prostorov izvedli z minimalnimi posegi v arhitekturo hiše, maksimalnim izkoristkom in uporabo nekaterih kosov obstoječega pohištva. Na zunanjem delu je bila dodana vhodna loža, da smo preprečili prepih, hkrati pa omogočili še prostor za obešanje in shranjevanje oblačil in obutve. Osrednji bivalni prostor je dobil toplo in prijetno preobleko. Tu smo v enem prostoru združili kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo. Pri prenovi smo bili pozorni tudi na stropne inštalacije, zato je nastal dvojni spuščeni strop z LED razsvetljavo.