Interijer in vrt hiše v Celju je zasnovala arhitektka Petra Plevnik iz biroja Ideas. Lastnika, ki sta imela specifične želje, sta jo najprej angažirala za ureditev interijerja. Tega so pred kratkim osvežili in uredili še vrt, ki je zdaj prava oaza namenjena družinskim srečanjem.

Lastnika hiše, po rodu Celjana sta se odločila nov skupni dom zgraditi na temeljih stare hiše, kjer je nekoč živela njegova mama. Zasnovo eksterijerja hiše jima je pomagal uresničiti drug arhitekt. Ker je nova hiša precej velika sta se urejanja lotila postopoma. Za ureditev inrerijerja sta se povezala z domačinko Petro Plevnik, saj so ju njuni projekti navdušili. Prva ureditev interijerja je bila izvedena pred dobrimi 15 leti, pred nedavnim, pa so ga le nekoliko osvežili in obenem izvedli še ureditev domačega vrta.

Arhitektka in investitorja so se odlično ujeli, celo tako, da sta jo kasneje najela tudi za ureditev interijerja svoje trgovine. Lastnica je namreč ustanoviteljica blagovne znamke And by Andraž. Ženska, ki je z izdelanim okusom, močno voljo in delavnostjo, v časih, ko je domača tekstilna industrija propadala, zgradila svojo tekstilno manufakturo, ki še danes uspešno deluje. Podobno, kot se je lotila svojega posla, je vztrajno in postopno prišla tudi do svojega sanjskega doma.

Osnovni dizajn interijera je temeljil na kombinaciji bele in črne barve. Lastnica pa je kot modna in športna navdušenka želela dodati intenzivno zeleno in rožnato, ki sta se kot začimba pojavili le redkoma. Čez nekaj let jo je pariško modra 3D tapeta, ki sedaj poudarja steno v dnevnem prostoru, tako navdušila, da so po posvetu z arhitektko zelene poudarke zamenjali modri. Tako je tudi impozantna viseča svetilka v dnevni sobi, ki jo je arhitektka oblikovala, prav za ta projekt, dobila novo, modro preobleko.

Poleg lestenca v dnevnem prostoru je arhitektka oblikovala še nekaj drugih kosov pohištva. Namen je bil oblikovati bivalno okolje s funkcijo, kjer ima vsaka stvar svoj točno določen namen. V osrednjem bivalnem prostoru, ki je združen s kuhinjo in jedilnico je tako oblikovala modernističen tapeciran delovni kotiček z izvlečno mizico za računalnik. Ta ima na eni strani shranjevalno omarico za sesalec, na drugi pa poličke za spominke in kataloge iz potovanj, ki so poleg športa, druga strast obeh investitorjev. Tudi usnjena sedežna garnitura minimalistične oblike v dnevnem prostoru ter pripadajoči tabureji v živahnih barvnih poudarkih, ki prinesejo v prostor nekaj igrivosti, je bila oblikovana po meri za naročnike. Arhitektka se je pri oblikovanju pohištva držala enostavnih linij, ki jih je z živahnimi barvnimi poudarki povzdignila na drugačen nivo.

Na galeriji imata lastnika še en prostor za počivanje, ki pa ga uporabljata bolj ob večerih. Tu je tudi manjši plinski kamin, ki naredi vzdušje še bolj udobno. Tu je tudi delovni kotiček, ki ga uporablja gospod in balkon z nadstreškom, ki je njegov najljubši v hiši, saj od tu opazuje prihajajoče vremenske spremembe.

Kopalnica v nadstropju je umirjena, saj so v njej želeli doseči SPA učinek. Uporabili so temno rjavo keramične ploščice z odtisi listov. Poseben poudarek pa daje linija, ki se preko stenske keramike nadaljuje skozi pohištvo v obliki bordure. Tu ni nobenih živahnih odtenkov, ki jih sicer srečujemo po vsem ambientu, to dinamiko je arhitektka v kopalnici dosegla z uporabo različnih tekstur, ki sovpadajo v ambient.

Splnica je edini prostor, kjer so namesto ploščic za tlake uporabili naravni bambus. Tu prevladuje belina, saj je bila želja, da je ta prostor kar se da odprt in svetel. Postelja je oblečena v belo usnje, enako kot so ga uporabili za preobleko jeklenih stebrov (konstrukcija hiše), za vzglavjem postelje. Za posteljno vzglavje je bila umeščena nizka stena, ki je poudarjena z živahno rožnato barvo, vanjo pa so skrili vse potrebne električne inštalacije.

V hodniku ob vhodu v hišo je garderobni kotiček, ki ima videz plezalne stene. Kamniti elementi oziroma plezalne oprijemke služijo za obešanje plaščev. Poleg je velika omara za čevlje, prav tako narejena po meri z neobičajno oblikovanimi vrati omare. Tu lastnica hrani svojo obsežno in pisano kolekcijo čevljev, ki so njena posebna strast.

Stopnišče, ki vodi od pritličja oziroma vhoda v zgornje dnevno bivalno nadstropje je oblečeno v črn kamen z bleščicami. Stena ob njem je oblečena belo v tapeto z reliefnim vzorcem, ki se ponovi v kuhinji, vendar v njenem negativu. Kuhinja je v elegantni črno beli kombinaciji z detajli v modri, enaki pariško modri barvi kot se pojavi v dnevni sobi.

Dnevni prostor je visok, odprt do ostrešja na eni strani, na drugi strani pa je galerija. Iz dnevnega prostora se vstopa na malo teraso, primerno za klepet ob kavi. Na drugi strani pa je ozek povezovalni balkon, ki po zunanji strani vodi do spalnice. V tem nadstropju je še ena terasa. Ta je pokrita in namenjena obedom zunaj, tudi kadar je slabo vreme. V tej hiši se veliko kuha in druži ob hrani, zato je jedilna miza v kuhinji velika, da lahko pogostijo tudi večjo družbo.

Čisto zadnji korak pa je bila ureditev okolice hiše. Ta je bila izvedena pred kratkim, z njo pa so pridobili kvaliteten zunanji življenjski prostor, intimen kotiček odmaknjen od pogledov mimoidočih. V ta namen je bila nameščena ograja, oblikovana je bila tudi ozelenitev, ki ne potrebuje pretiranega angažmaja, in tudi travo pokosi robot, tako da se lastniki tu zares lahko sproščajo. Kot rečeno druživa uživa v kulinariki in tudi na vrtu imajo veliko letno kuhinjo in veliko jedilno mizo, ki sprejme 12 oseb. Vse to je pokrito z bioklimatsko pergolo, ki omogoča uživanje pod streho ali pod milim nebom. V oblikovanje zunanje ureditve je bila vključena tudi kolesarnica, kjer hranijo tudi ostale potrebne rekvizite za vrt. Na vrtu je tudi prostor z kaminom, namenjen druženju s prijatelji. Tu je tudi zunanji tuš in dve udobni vrtni garnituri. Lastnica ima posebno afiniteto do dovršenih detajlov, k čemur je arhitektka, tekom procesa notranjega in zunanjega oblikovanja, ves čas stremela. Tako je linije iz interijerja prenesla tudi v ureditev eksterijerja. Prostori v hiši in tudi zunaj nje so bili oblikovani z mislijo na čist dizajn, pri katerem je dominantna inteziteta barv, detajli pa se prepletajo skozi celoten projekt.

SI ŽELITE TUDI VI PRENOVITI SVOJE STANOVANJE? KONTAKTIRAJTE NAS!

Telefonska številka
041 269 348

E-poštni naslov
info@ideas.s